Home > Športno svetovanje > Posamezniki > Kortizol by LaFit Maja Matić

ALI STRES REDI? Odgovor je DA!

Določeni ljudje delajo vse prav v svojem življenju, kar se tiče hrane in vadbe in vendar ne morejo doseči svoje “idealne” postave, svoje željene teže in estetske podobe telesa. Zakaj? V veliki meri tukaj pripomorejo določeni hormoni, predvsem kortizol, hormon stresa. Kadar naš živčni sistem ni sproščen in ni umirjen, se naši obrambni mehanizmi “utišajo”, občutljivost telesa na bolečino se poveča. Zato je pogosti znak povišanega kortizola glavobol ali bolečina v križu. Drugi pogosti znak je tudi slab spanec, saj visoka stopnja kortizola telesu ne dovoli, da se zvečer umiri in je posledično naš spanec zelo slab. So pa tudi “tihi znaki”, ki jih posamezniki ne znajo prepoznati, le-te so povezani s hrepenenjem po določeni hrani, nezdravi hrani za naše telo.

Kortizol

Torej, kadar smo pod stresom se v telesu izloča hormon KORTIZOL. Le-ta povzroča dvig sladkorja in maščob v krvi in tisto grozno potrebo, željo po nezdravi hrani (kalorični hrani, mastni, sladki hrani). Potreba po sladkarijah in enostavnih ogljikovih hidratih je dostikrat pokazatelj stresa. Takrat je stopnja našega kortizola visoka, kopičiti začnemo maščobe v telesu in naš metabolizem se upočasni. Primarno kopičimo maščobne blazinice rav okoli trebuha. Tudi če vse delate prav bo kortizol povzročal nalaganje maščobnih oblog in nevolja zaradi nezmožnosti hujšanje bo le še dodatno povišala nivo kortizola. Posledično so tudi misice hitreje utrujene, manj delajo, se izčrpajo in telo porablja manj kalorij že v samem mirovanju. In če vse delam prav, jem lepo in redno treniram, se vedno bo visoka stopnja kortizola dejansko pretvorila beljakovine in maščobe v sladkor, ki bo sprostil inzulin. Le-ta pa pripomore k tvorjenju maščobnih oblog in preprečuje izgorevanje maščob kot vir energije.

Kako dalje? Zmanjšati stres v vsakdanjem zivljenju? Lažje reči kot storiti, kajne? Dejansko obstaja hrana, ki pomirja, npr. mleko, mandlji, borovnice … Mnogi ljudje uživajo Ashwagandho, ajurvedsko zeliščno rastlino, ki naj bi uravnavala hormon nadledvične žleze in ščitnice, pomirjala in povečala koncentracijo. Dejansko pa je to nekakšen začaran krog 4 elementov: spanje – hrana – vadba – stres.

Leave a Reply