Home > Poslovno svetovanje > Kdo smo > Kolo in Slovenija – naučene lekcije.

Kolo in Slovenija – naučene lekcije.

Kolo in Slovenija – prevoziti vse ceste

Male zmage štejejo. Včeraj mi je uspelo vknjižiti nekaj prekolesarjenih kilometrov še v zadnji občini v Sloveniji – Velika Polana in tako doseči mejnik, ko sem kolesaril prav v vsaki občini v Sloveniji (212 od 212 občin po aplikaciji Wandrer). Vožnja nazaj iz Ljutomerja mi je dala kar nekaj časa za refleksijo, ki se je dotaknila točk, ki so uporabne tako v življenju kot v poslu. In tako se je porodila ideja o tem zapisu, o lekcijah, ki jih lahko potegnemo iz ciljnega kolesarjenja.

Lekcije iz kolesarjenja v Sloveniji

  • Cilj početja ni bil nikoli prevoziti vse občine, temveč prevoziti vse ceste v Sloveniji. Ker pa so veliki cilji ponavadi preveč oddaljeni, da bi lahko bili dovolj velik motiv v začetnih fazah in to vsak dan, je ključ v tem, da najdeš pod-cilje, ki so še vedno zahtevni, vendar lažje dosegljivi in katerih doseganje vodi, do končnega cilja. Prvi cilj je bil tako vožnja v vseh regijah (12), nato so na vrsto prišle občine, naslednji cilj bo prevoziti 25 % v občinah v vsaki regiji … in tako naprej. Ali bom prišel do vseh cest (80.000 km) je vprašanje prihodnosti, ki je negotova, tako, da ostane le pripravljenost na zasledovanje tega cilja. Lekcija: Vsak končni cilj mora biti dovolj velik, da začneš, vsi pod-cilji morajo biti dovolj realni, da so dosegljivi in te motivirajo na dnevnem nivoju.
  • Želja in ideja sta metafizična, dokler se ne usedeš na kolo, ostajaš na 0. In tudi, ko se usedeš na kolo, če ne delaš nečesa organizirano, je to še vedno le ne-ciljno tavanje. Začetek tega početja, mi je omogočila aplikacija Strava, ki je omogočala shranjevanje mojih GPS zapisov. Vse skupaj se je začelo pred cca 12 leti. Toda zapisi niso bili dovolj, saj niso imeli še skupnega “dashborda” vseh aktivnosti. Ko sem prvič našel tako aplikacijo, ki je potem izginila, se je moja aktivnost vidno povečala. Ko je izginila, je upadla tudi moja aktivnost. Šele, ko sem naletel na aplikacijo Wandrer, ki je omogočala zelo strukturirano in enostavno spremljanje napredka, obenem pa z elementom tekmovalnosti (aplikacija namreč omogoča lestvice dosežkov po državah, regijah, občinah, ki vključuje primerjave z ostalimi kolesarji), sem se resnično posvetil načrtnemu iskanju novih poti po Sloveniji. Lekcija: Tehnologija je lahko v pomoč. Napredek je potrebno spremljati. Gamifikacija je lahko močan motivator.
  • Začetek je bil lahek, usedeš se na kolo in pelješ po svojih lokalnih poteh. Vsako vožnjo poiščeš neko drugo pot. Pravzaprav je kolo ravno sredstvo, ki to omogoča, da na lahek način odkriješ nove kraje. Toda, če se ne odločiš za strukturiran logistični pristop, hitro naletiš na meje odkrivanja. Sam sem imel tudi to srečo, da sem svoje življenjske lokacije velikokrat prilagajal mojim trenutnim potrebam, kar mi je omogočilo več različnih startnih lokacij (Kranj, Celje, Ljubljana, obala, …). Lekcija: Veliki izzivi se lahko ustavijo na logističnih ovirah. Planiranje in izvedba sta ključni, še posebej, ko stvari postanejo zahtevne. Fleksibilnost in odprtost sta ključ za nove perspektive. Če ostanemo na enem mestu, smo omejeni v odkrivanju novih lepot.
  • Vmes so se seveda pojavila obdobja, ko je življenje zahtevalo svojo pot. Čas in kondicija, v teh trenutkih, nista bila moja zaveznika. Pa vseeno, nikoli nisem povsem opustil početja. Iskreno, ni vedno prijetno vstajati ob nenormalnih urah, se peljati v oddaljene lokacije, da bi potem svoje “pretežko” telo poskusil spraviti v “prestrme” klance. Klanci postajajo vedno bolj strmi in vedno več jih je, ko začneš iskati lokacije, kjer še nisi bil. Takrat se zaveš, da so te lokacije “bele lise” prav zaradi razgibanosti terena, ki te prej nikoli ni pritegnil. Če imamo možnost, vedno izberemo lažjo pot, mar ni tako. Lekcija: Če hočeš doseči velike stvari, moraš biti pripravljen da nadaljuješ tudi, ko za to ne najdeš nobenega dobrega razloga, razen tega, da boš tako korak bližje svojim ciljem in da te nagrada čaka na koncu.
  • Ko tako odkrivaš Slovenijo v njenih najbolj skritih in oddaljenih kotičkih se zaveš, da je Slovenija mala, a zelo oddaljena, ko zaviješ z avtoceste. Da vsi kilometri niso isti – ne tisti avtomobilski, da prideš do lokacije, ne tisti kolesarski, ko si začrtaš pot. Zato je važno razumeti metrike. Lekcija: Metrike so pomembne, njihovo razumevanje pa še bolj. Če želimo uravnotežen regijski razvoj v Sloveniji, potrebujemo logistično infrastrukturo za vse regije. Tretja razvojna os med Koroško in Južno Slovenijo bi moral biti eden od prioritetnih projektov.
  • Kraljestvo za dobro kavo. Slovenija je izjemno lepa. Raznolika. Od kraških uval, neskončnih gozdov okoli Kočevja in JZ Slovenije, kratke in hribovite obale, prelepih alpskih dolin, odprtih štajerskih polj, neštetih rek in slapov, razgibanega Pohorja, mirnih krajev okoli Kolpe in Mure, … A včasih je izziv dobiti dobro kavo, še več, včasih je najlepši pogled utrujenega kolesarja, velika tabla, ki označuje bencinske servise (ki so v Sloveniji resnično dobro opremljeni). Lekcija: če želimo ponuditi izjemno uporabniško izkušnjo modernemu turistu, ki si želi aktivnega odmora, moramo povezati različne ponudnike in poskrbeti za celotno ponudbo, od infrastrukture do storitve. Slovenija je dovolj majhna, da bi z načrtnim delom lahko hitro pokrili celotno področje.

Ciljno kolesarjenje

Zadnja in glavna lekcija pa je, da vsak posameznik vedno sledi svojim ciljem, vendar jih le redki lahko uresničijo, kajti neorganiziran pristop je lahko sproščujoč na začetku, vendar ne prinaša rezultatov. Pot vedno šteje, toda cilji jo lahko usmerijo in podaljšajo. Tako postane pot še boljša in bolj zanimiva.

V življenju in poslu smo zmagovalci, če se premikamo v pravi smeri, ne glede na ovinke in ovire. Kaizen življenja. Vsak dan malo boljši. Če je le mogoče v tem, kar si sami želimo (v poslu pa tudi v tistem, kar svet rabi).

Prevoženi kilometri po občinah:

Leave a Reply