Home > Športno svetovanje > Posamezniki > Športni programi > Ocena stanja > Elementi tekaškega koraka – Secret of Running H. V. Dijk in R.V. Megen

Elementi tekaškega koraka – Secret of Running H. V. Dijk in R.V. Megen

S tekaškim prijateljem imava popolnoma drugačen stil teka in čeprav tečeva skupaj z isto hitrostjo on teče s frekvenco korakov, ki je blizu 150 in dolžino koraka med 1.3 metra in 1.5 metra, medtem ko dolžina mojega le malo pogleda nad 1 metrom, medtem, ko se frekvenca korakov (kadenca) vrti okoli 180 in višje. In nihče od naju kljub poskusom ni uspel ujeti številk drugega.

Ta najina različnost je bila tema neštetih pogovorov, med tekom in na pivu po njem. Ko mi je prišla v roke knjiga Hansa V. Dijka in Rona V. Megena, sta v poglavju o povezavah med kadenco, dolžino koraka, hitrostjo teka, stiku s tlemi, dolžin letalne faze, vse lepo razložila in opisala. Knjiga je vredna nakupa, ker postreže s kupom statističnih podatkov in povezav teka in ostalih elementov.

 

In kot sem dejal, poglavje o povezavi elementov tekaškega koraka, ki ga lahko na grobo delimo na tri dele:

  • Faza stika s tlemi, to je čas, ko imamo stopalo na tleh, mi pa se s telesom premikamo preko njega s hitrostjo teka in ob tem se na telo v bokih nekoliko približa tlom  (oscilacija)
  • Faza koraka, dolžina le tega je odvisna od velikosti človeka (in v povezavi s tem njegovih nog) in gibljivosti v kolkih, ki jo tekač ima (ta se izraža s kotom v kolkih, ki ga lahko pri teku odpre).
  • Faza letenja, ki je povezana s kadenco in hitrostjo teka. Z višanjem kadence pada in z višanjem hitrosti se dviga.

me je v tem primeru, ko sem ismael razlago o fizičnih elementih teka, še posebej pritegnilo.

Če vzamemo primer recimo moškega visokega 1,8 metra, ki lahko odpre kolk za 25 stopinj in teče s hitrostjo 12 km/h in kaderco 180 korakov na minuto, dobimo te vrednosti.

Dolžina koraka je okoli 0,8 metra, stik s tlemi cca 240 msec, čas leta je cca 100 msec, dolžina leta je cca 0,30 metra, skupna dolžina koraka v teku je cca 1,1 metra.

Če ste ponosni lastnik Garminovih ur, s senzorji za tek, ki omogočajo meritve vseh teh elementov imate kar nekas možnosti, da spremljate svoj napredek v teku skozi oči statističnih elementov kot so dolžina koraka, kadenca, stik s tlemi, vertikalno gibanje.

Na primer Garminov Forerunner 935 vam pride prav še na kolesu in v bazenu.

https://buy.garmin.com/sl-SI/SI/p/564291/pn/010-01746-06#

Prijeten tek in če imate željo spremljati še kaj več kot samo tempo, čas in dolžino je zgoraj nekaj elementov, ki vam bodo popestrili analizo vaših tekov in prikazali vaš napredek.

Leave a Reply