Home > Športno svetovanje > Posamezniki > Ohraniti ne izgubiti

Večina današnjih programov izgube teže temelji na deifniranju aktivnosti, diet, ciljev, načinov kako izgubiti težo. Preprosto matematično načelo je da vnesemo manj kalorij, kot jih porabimo. To je sicer res…z eno veliko opombo, da je telo verjetno najbolj samoučeč subjekt v našem univerzumu in se seveda po začetni krizi pomankanja kalorij prilagodi in tempo vseh človeških funkcij prilagodi zmanjšanemu vnosu, obenem pa izboljša uporabo skritih energijskih rezerv, ki jih vsi nosim s seboj…od maščobnih celic, do mišičnih struktur.

Če pustimo ob strani kvaliteto vnešenih kalorij, kemijo transformacije hrane v telesu potrebne snovi, potem pridemo do osnovnega vprašanja, kjer se definira uspešnost programov. Ali je sprememba, ki smo jo uvedli dolgoročno vzdržna in če da, kaj so lahko momenti, ki jo podrejo in usmerijo naše aktivnosti na stara pota, z znanimi posledicami.

Do kratkoročnih rezultatov pelje upoštevanje preprostih navodil o prehranjevanju z malo OH in predvsem tistimi z nizkim glikemičnim indeksom in veliko vlakninami. Primerno razmerje maščobe in beljakovin. Izogibanje predelani hrani, predvsem pa izogibanje hrani in pijači z visoko vsebnostjo sladkorjev.

Toda tista druga opcija, ki jo večina nas živi v vsakodnevnem življenju ne temelji na logičnosti in pravilnosti izbire, temveč na ugodjo, na zasvojenosti in na kompenzaciji. In vsi ti elementi so elementi izhoda, ki jih posameznik zelo rad uporabi, ko se stvari ne odvijajo v pravi smeri.

Torej če se odločimo da bomo spremembe, ki so nam prinesle pozitivne učinke obdržali na dolgi rok, potem moramo kontrolirati zunanje elemente:

  • stresne situacije (ki se lahko pojavijo, vendar jih moramo omejiti na aktivnosti, ki jih lahko opravimo, ne pogojevati uspešnost izvedbe, kot pokazatelj rešitve, še posebej če so pogoji za uspešnost izven naše kontrole) se ne rešujejo z izhodi…trenutni užitki ne odpravijo problema, le dodajo novega.
  • družba lahko odpre drugačne perspektive, zatorej svoje težave delimo, ne da jih sami rešujemo z izhodi
  • strošek ponovnega vzpona je močno večji od vzdrževanja obstoječega (konsistentnost je ključ), navade so pot do uspeha (seveda prave navade).
  • ne kompenziramo…moment of pleasure is not worth a life of paintehtnica

Leave a Reply