Home > Športno svetovanje > Posamezniki > Posel, ki ga mora hrana opraviti – premišljen pristop k spreminjanju prehranskih navad

Posel, ki ga mora hrana opraviti – premišljen pristop k spreminjanju prehranskih navad

V poslovnem svetu je najpomembnejši korak, ki ga mora vsak posel dobro opraviti, razumevanje, kaj je izziv (težava), ki ga njegovi produkti ali storitve rešujejo. Ena od poslovnih teorij, ki jo je lansiral Clayton Christensen govori o tem, da moramo razumeti, ne kaj naša rešitev zmore, temveč, kaj je tisto, kar ta rešitev pomeni za stranko. Kakšen je posel, ki ga opravi zanjo; kaj je tisto, kar stranka dobi, ko se odloči za uporabo naše rešitve. In kje je tu hrana?

Glavna motivacija, ki poganja eno najhitreje rastočih industrij, industrijo vadb, osebnega trenerstva, prehranskega svetovanja in iskanja idealne postave, je človeška težnja po izboljšani samopodobi, ki temelji večinoma na naši zunanji podobi in v tej zgodbi, telo igra pomembno vlogo.

Posel, ki ga hrana opravi

Tukaj ni tema kaj so pravi cilji, kaj so prava merila, vsak se odloči za svojo pot. Toda pot do dobre postave je v veliki meri odvisna od prehrane. In kvalitetni pristop na tem področju je v veliki meri odvisen od voljnega momenta. Da smo ljudje bitja vzorcev in navad, lepo pokaže graf na sliki, kako vsakega 1.1. poskoči zanimanje za izgubo teže in potem počasi zvodeni in se življenje odvija naprej v krogu, ki ga poznamo, vse do naslednjega 1.1. Edini način, da smo se sposobni boriti proti vzorcem, je da jih prvo razumemo. In tu pridemo do našega vprašanja, ali razumemo posel, ki ga hrana mora opraviti. Kajti šele če to razumemo, lahko poiščemo načine, da se soočimo s posli, ki niso namenjeni, da bi jih hrana opravljala, pa vendar jih. To lahko storimo na način:

  • da odpravimo posle, ki nam škodujejo,
  • da jih sprejmemo in z njimi sobivamo na boljši način,
  • da jih upravljamo na način, da so njihovi negativni učinki minimalni
  • da najdemo boljšo hrano, da opravi isti posel ali
  • da najdemo alternativo hrani, da opravi isti posel.

Posel ni vedno isti:

  • Včasih je pravi, to je vnos potrebnih hranil, da telo deluje. Tu je vprašanje prilagodljivosti telesa in nalogah, ki jih telo mora izvajati. Osnovna merila za izpolnjevanje tega posla so dokaj enostavna, vendar če so naloge bolj specifične, velja vložiti več energije tudi v ta del.
  • Če je posel socialne narave (druženje, rituali), potem je večinoma cilj hrane, da izkušnjo naredi čim bolj prijetno. Če so prehranjevalne navade slabe, potem ta element lahko predstavlja težavo, če se ponavlja prepogosto.
  • Če je posel kompenziranje neprijetnega stanja, potem to vlogo večinoma opravlja neprimerna hrana. V tej situaciji je izjemno pomembno prepoznati, kaj je tisto, kar je povzročitelj situacije in po možnosti njegovo odpravo, ali pa uporabo enega od zgoraj naštetih pristopov k regulaciji situacije.
  • Če pa je posel le zapolnjevanje časa, potem je rešitev enostavna, najti alternativno početje.

Prehranjevalne navade

Prehranjevalne navade so pomembne, vendar če cilji niso jasni in če si ne vzamemo časa za analizo svojega početja, potem se zlahka vdajamo vzorcem in navadam, saj so v večini primerov za nas prijetni in predvidljivi. Toda donosi na tem področju so ogromni, če smo le sposobni dovolj visoke motivacije, da se prebijemo preko obdobij, ko rezultati še niso vidni, izgube pa zelo jasne, ker je spomin na prijetnost še zelo prisoten.

Pristopi k spreminjanju navad in izboljšanju prehranskih vzorcev so različni in vsak naj si izbere svojega, je pa včasih lažje, če veste kaj in zakaj spreminjate in se ukvarjate le s tehniko, ne pa konceptom, še posebej če je ta škodljiv.

You may also like
Uravnoteženost

Leave a Reply