Home > Poslovno svetovanje > Razlogi poslovanja

Osnovni razlog

Podjetja, ki so v zasebni lasti ali v državni lasti z namenom zagotavljanja ekonomskih koristi za lastnika (v tem primeru države) imajo osnovni cilj maksimizacije vrednosti vložka, ki ga je lastnik vložil v ustanovitev podjetja. Cilji o donosu, časovnih parametrih donosa, načinu donosa so lahko različni, toda osnovni cilj to je donos na vložek in maksimizacija tega vložka pa je vedno prisoten.

Konflikt

In tu največkrat prihaja do konfliktov. Mnogi zaposleni težko razumejo, da podjetja ne poslujejo, da omogočajo njihov mesečni zaslužek, temveč, da lastniku prinašajo donos na njegov kapital, ki ga je vložil. In tipično mora biti ta donos višji kot če bi ta kapital vložil kam drugam.

Če ponazorimo…primerjajmo pričakovanja zaposlenih do lastnika s situacijo, ko ima recimo zaposlenih denar v banki.

Denar položimo v banko zaradi pričakovanega donosa, ta je lahko v današnjih časih sicer majhen ampak percepcija o nedotakljivosti glavnice in pomankanje investicijskega znanja, sta dobra razloga da ga vložimo v banko. In potem pridemo v banko in nam prijazni uslužbenec/ka banke reče…”Spoštovani imam prošnjo za vas. Da bi nam banka lahko izplačala plače, bi vas prosili, da se odpoveste obrestim.”… kot slabi lastniki, vendar dobri ljudje bomo seveda rekli…” Ni problema, seveda, samo da dobite svojo plačo.”…toda na žalost banka še vedno ne posluje kot bi morala in denar za plače je potrebno najti tudi naslednji mesec…saj so le te fiksne ne glede na poslovanje…in vi vstopite v banko ponovno…tokrat je uslužbenec/ka še posebej prijazna in vi se počutite enkratno, ko vam reče…” Spoštovani, žal naše poslovanje še vedno ni uspešno in tako bi vas prosili, če bi lahko iz vaše glavnice vzeli toliko, da bi lahko izplačali plače ta mesec. No in ko smo že pri tem, zakaj ne bi kar podpisali trajnega dovoljenja, da lahko v primeru, da se poslovanje ne izboljša, zmanjšujemo glavnico dokler jo še kaj ostane.”…v duhu našega razumevanja sveta, da je tako prav bomo verjetno rekli da…ali pa…

Dober lastnik pač tega ne naredi. Dober lastnik bo pač želel imeti svoj donos in svoj vložek…tako kot vsi mi naše obresti in našo glavnico. In če bomo s svojim delom prinesli dodano vrednost..torej kreirali donos na vložek v nas s strani lastnika (pa poenostavimo in recimo da je to samo plača)…potem bosta oba lastnik in zaposleni imela svoj donos. Prvi na svoj vložek, drugi pa na svoje delo.

You may also like
Nagrajevalni programi in lastniške opcije, korak bližje deležniškemu kapitalizmu?
Upravljanje z viri in kaj mora poslovodstvo vedeti o svojem podjetju
Niall Ferguson: Civilizacija, Kako so vrednote Zahoda osvojile svet
Lastništvo ali upravljanje

Leave a Reply