Home > Športno svetovanje > Posamezniki > Jutrišnji jaz bi se rad pogovoril z današnjim – just do it!

Jutrišnji jaz bi se rad pogovoril z današnjim – just do it!

Okoliščine

Sonček, zunaj 20 stopinj, sestanki izpeljani, naloge, ki jih moram izpeljati prestavljene na večer, idealne okoliščine za delo na »corpore sano«. Toda počutje ni ravno idealno, noge me še malo bolijo, nekaj sem utrujen,….in tako naprej. In po 20 minutah na kolesu, pogovor sam s seboj. Kakšen idiot si, vedno se pogajaš s sabo. Vsakič je isto, vedno se ti ne da, pa vedno ti je potem najboljše. Kako si lahko taka zlata ribica, da vsakič znova rabiš opomin, da ne počneš tega zaradi občutka prej, temveč zaradi tistega, kar pride kasneje.

Teorija

Ja zakaj? Če verjamemo teoriji, ki pravi, da ljudje v svoji abstrakciji nagrajujemo trenutne užitke za ceno dolgotrajnih ugodnosti, potem je odgovor na dlani. Če obrnemo logiko, potem je razlog v tem, da enostavno trenutni občutki prevzamejo Kahnemanov sistem 1 (sistem hitrega razmišljanja) in le ta ne spusti sistema 2 (počasno logično razmišljanje), da bi nam predstavil občutka, ki bo sledil.

Zgodba, ki jo vsi poznamo je, zgodba jutra, ki pride po super preživetem večeru, ki je bil podrt z obilico alkohola in znanega izraza »nikoli več«. Ta seveda pade v pozabo, ko spomin na učinke pojenja. Zakaj to počnemo? Ker si »današnji jaz« ne postavlja vprašanja, kaj bo jutri. To je problem »jutrišnjega jaz-a«. Zgodba ima zanimivo vprašanje ali bi »jutrišnji jaz«, ki vedno trpi ob takih avanturah, če bi imel možnost, vrnil »današnjemu jaz-u« na isti način, šel ven žurat in pustil, da bi se »današnji jaz«, ki bi bil v obrnjeni vlogi, ukvarjal s posledicami. Odgovor je seveda da. Ali v Kantovem svetu, drevo, ki pade v gozdu in ga jaz ne slišim, ni padlo, pa čeprav je v svojem padcu zdrobilo »jutrišnji jaz«.

Merjenje prihodnosti

V ekonomiji se uporablja orodje imenovano NPV (net present value – neto sedanja vrednost), gre za orodje, ki omogoča določitev trenutne vrednosti dogodkov v prihodnosti, na način, da so diskontinuirani na podlagi faktorja pričakovanega letnega donosa. Če poenostavimo, če kupujemo nekaj, kar nam bo čez 3 leta prineslo 100.000 Euro in je naše pričakovanje, da nam naš kapital prinaša 7% donosa, potem to danes ni vredno 100.000 Euro, temveč malo manj kot 82.000 Euro. Ali obratno, če danes vložimo 82.000, bomo imeli čez tri leta približno 100.000 ob donosu 7%. Ne pozabimo, življenje je obrestno obrestni račun, če vlagaš pametno se vložki konstantno množijo, prav tako pa tudi obresti.

Nauk

In če potegnemo paralelo iz obeh zgodb, ko se odločamo in se nam ravno ne da, vemo pa, da je odločitev dobra, ne ocenjujmo trenutnih občutkov, temveč pokličimo »jutrišnji jaz« in se spomnimo da po NPV-ju današnji vložek, prinaša jutrišnje dobičke, predvsem pa plemenitenje obresti. Kot pravi Nike »Just do it«.

You may also like
Sreča ni motivacijski element
Daniel Kahneman: Razmišljanje hitro in počasno
Daniel Kahneman, Dan Lovallo and Olivier Sibony: A Structured Approach to Strategic Decisions
Pot do boljšega sebe – cilji rekreativnega treninga

Leave a Reply