Home > Športno svetovanje > Posamezniki > Ogljikovi hidrati (OH)

artisan-loaf

Trenutne dileme o tem na katerih gradnikih naj temelji naša prehrana, da bo najbolj zdrava in da nam bo izboljšala naše počutje so izjemno široke. Od prejšnih hipotez, da so za porast srčnih bolezni in bolezni moderne dobe krive maščobe, se danes v svetu vedno bolj uveljavlja pristop, ki ogljikovim hidratom, za katere so nasprotniki maščob trdili, da morajo biti temelj naše prehrane, pripisuje kar nekaj nezaželenih lastnosti.

Ogljikovi hidrati so pomembni iz vidika predvsem športnega udejstvovanja za gradnjo glikogena, ki je glavno gorivo za intenzivnosti del športnega udejstvovanja. Toda razen zelo minimalnih zahtev, ki jih imajo možgani po energiji, ki se ne more kreirati iz nobenega drugega vira kot ogljikovih hidratov, človeško telo nima posebnih zahtev, da bi energija, ki jo potrebuje prihajala res prav iz ogljikovih hidratov iz hrane, telo ima namreč v svojih maščobnih zalogah dovolj energije za kompenzacijo morebitnih pomanjkanj glikogena v našem telesu.

Še posebej pa ni nobene potrebe, da bi potrebni OH prihajali iz sladkorja, ki postaja prevladujoči vir OH v moderni dobi. Prehranska industrija je pač ugotovila, da je to poceni vir, ki hrani prinaša okusnost, dolgotrajnost in nenazadnje poželjenje po njej s strani njihovih strank.

Priporočila o dnevnem vnosu so tudi pri športnikih dokaj nizka…za vztrajnostne športe je tako dovolj že med 4 in 12 g na kilogram telesne teže na dan.

Leave a Reply